loader image

Stiri despre Alice Ene

De fiecare data cand a facut ceva misto, iar presa a fost acolo
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

A List Magazine.ro: Alice Ene este, la 13 ani, cel mai tânăr pilot profesionist de drift din Europa

alist1
alice-ene-a-list-magazine
alist10
alist9
alist8
alist7
alist6
alist5
alist4
alist3
alist2

Fă cunoștiință cu Alice Ene și pasiunea ei pentru drift, care a condus-o spre un record absolut.

Articol original: https://www.alistmagazine.ro/lifestyle/interviews/alice-ene-este-la-13-ani-cel-mai-tanar-pilot-profesionist-de-drift-din-europa/

Este blondă, subțirică, modestă și neînfricată! Fă cunoștiință cu Alice Ene și pasiunea ei pentru drift, care a condus-o spre un record absolut.

Așchia nu sare departe de trunchi, așa cum nici Alice nu a stat niciodată prea departe de mașini, în cei 13 ani de viață. Pasiunea este transmisă din tată în fiică, mai precis de la Sorin Ene, campion național și vicecampion european la drift, către fiica sa, Alice, care-i calcă pe urme. Am stat de vorbă cu o adolescentă pe cât de matură, pe atât de curajoasă, despre hobby-ul ei spectaculos și despre cum și-a câștigat respectul într-un sport preponderent masculin.

Alice, împreună cu tatăl și mentorul ei, Sorin Ene, campion național și vicecampion european la drift.

Alice, cum ai devenit pilot profesionist de drift la numai 13 ani?

Totul a început datorită pasiunii tatălui meu, care are o carieră în drift de peste 20 de ani. Pentru că tata a fost prezent în cadrul tuturor evenimentelor de gen de pe întreg cuprinsul țării, de multe ori în calitate de invitat pentru demonstrații de drift, părinții mei au fost nevoiți să mă ia cu ei de când aveam câteva luni.

Am crescut și m-am dezvoltat în acel mediu (cu mașini, mecanici, dube de asistența tehnică, piloți) și am îneput să fiu din ce în ce mai atrasă de acest fenomen și de domeniul auto.

Tatăl meu activează atât pe plan național, în Campionatul Național de Drift, cât și la nivel european, într-una dintre cele mai puternice competiții de gen, Drift Kings, acolo unde în anul 2016 a obținut titlul de vicecampion european, după ce, în 2015, devenise campion național.

Din dorința de a transmite cunoștințele generațiilor, tata a înființat în 2011 prima Școală de Drift din România, care îi poartă numele: „Școala de Drift Sorin Ene”.

Alice la volan

Ai stabilit un record: ești cel mai tânăr pilot profesionist de drift din Europa.

Nici eu, nici tata, nu ne așteptam ca lucrurile să evolueze așa de repede.

Programul de pregătire stabilit și pus în aplicare de tatăl meu – unul foarte minuțios – l-am parcurs mai repede decât ne-am fi așteptat.

Am învățat să conduc o mașină în regim normal la doar 8 ani și nu mi-a fost deloc ușor. În orice domeniu, baza este cel mai greu de format și este cel mai important moment.

Apoi, la 11 ani am învățat să pilotez în regim de derapaj controlat. Mai tâziu, tata a considerat că sunt pregatită pentru examenul de licențiere, m-a înscris și pe 13 noiembrie 2020, la Târgu Mureș, pe circuitul Transilvania Motor Ring, am obținut licența.

Urmărește aici momentul în care Alice a devenit cel mai tânăr pilot de drift licențat din Europa:

Ce presupune un astfel de examen, Alice?

Este asemănător unei etape de drift, ba mai mult, presiunea psihică și factorul mental sunt mult mai mari și mai solicitante în cazul examenului de licențiere. Spun asta pentru că următorul s-ar fi susținut anul acesta, neavând încă o dată stabilită, motiv pentru care aș fi putut pierde un an competițional.

Pentru mulți oameni, 13 reprezintă o zi cu ghinion, dar pentru mine este o dată pe care nu o voi uita niciodată, pentru că în acea zi am devenit oficial cel mai tânăr pilot profesionist de drift la nivel european. Posibil, și la nivel mondial.

Pe circuit.

Cum te simți după ce ai stabilit așa o perfomanță? 

Este un sentiment unic să am acest privilegiu și m-aș bucura ca acest record să fie doborât de un alt viitor pilot, pentru că asta îneamnă evoluție în acest sport minunat cu motor pe care îl reprezint. În plus, va pune România la un nivel ridicat pe harta driftului european și mondial.

Anul 2021 are o semnificație foarte importantă pentru mine – este anul meu de debut. Voi participa în Campionatul Național de Drift, dar îmi doresc foarte mult să particip și în puternicul Campionat European Drift Kings, în cazul în care bugetul ne va permite.

La “Raliul Mărțișorului”, împreună cu tatăl său.
Alice a fost invitată in cadrul acestui eveniment, pentru a susține cateva sesiuni Demo Drift.

Luna aceasta (martie), s-a mai întâmplat o premieră în viața ta.

Așa e. În primul weekend din martie, la Pitești, Federatia Română de Automobilism Sportiv (FRAS) a organizat „Raliul Mărțișorului”. Am fost invitată la acest eveniment, pentru a susține câteva sesiuni Demo Drift.

La sfârșit, în cadrul premierii, organizatorii mi-au înmânat o Diplomă de Excelență, o medalie și o cupă.

A fost primul eveniment oficial din viața mea ca pilot profesionist de drift. Unde mai pui că am fost luată „cu asalt” de către admiratori și spectatori, am dat sute de autografe și a făcut sute de fotografii cu aceștia.

Ai emoții la volan?

În momentul în care mă aflu la volanul mașinii de drift mă simt foarte fericită.

Uneori, când sunt pe circuit, am emoții, dar nu îmi este frică datorită faptului că mășinile de competiții sportive trebuie să respecte cele mai înalte standarde de siguranță impuse de Federația Internațională de Automobilism Sportiv – FIA.

Alice, împreună cu părinții ei, Cosmina și Sorin Ene.

Mama te susține în pasiunea ta?

Mama mea va fi mult mai implicată emoțional pentru că, de acum, voi fi și eu pe circuit alături de tatăl meu. Cel mai mare admirator și susținător al meu este sora mea, Sara, în vârstă de nouă ani, care nu ratează niciun eveniment.

Dar colegii și prietenii tăi? Profesorii? Îți înțeleg acest hobby?

Cadrele didactice mă susțin, mă încurajează și îmi trec cu vederea momentele în care lipsesc de la școală pentru a mă antrena – de regulă, antrenamentele au loc în timpul săptămânii.

Școala și educația au un rol foarte important în viitorul fiecărui om, tocmai de aceea recuperez materia și am rezultate foarte bune – am reușit să obțin chiar și bursă pentru merite deosebite la învățătură în fiecare an școlar. Pe această cale, vreau să mulțumesc din nou profesorilor, colegilor și prietenilor mei pentru susținere.

Care sunt principalele caracteristici ale driftului?

Driftul este un sport cu motor care presupune parcurgerea unui traseu format dintr-o succesiune de viraje, exploatând la maximum și controlând caracterul supravirator al mașinii.

Sportul acesta nu necesită prezența unui copilot deoarece nu este contracronometru, ci se bazează pe spectacol. Spectacolul generat de mășini atinge cote maxime, făcând că driftul să aibă în ultimii ani din ce în ce mai mulți adepți dar și cel mai numeros public.

Un sport spectaculos și sigur, așa cum îl descriu profesioniștii.

În ce constau antrenamentele?

Antrenamentele au un rol foarte important în dezvoltarea și pregătirea oricărui pilot și de fiecare dată când avem ocazia, mergem să ne antrenăm.

Motorsportul este foarte costisitor, necesitând bugete mari și cu acestă ocazie doresc să le mulțumesc sponsorilor și partenerilor mei pentru faptul că mă susțîn și sunt alături de mine: DentalMed Luxury Dental Clinic, Moțul, Reparațîi Turboserv, RacingNick, Custom Tuning, Campion Auto Service.

Împreună cu tatăl ei, cu care Alice împarte încă o pasiune comună: muzica.

Tu ai două pasiuni diametral opuse, dar identice cu ale tatălui tău. Cum ți-ai descoperit talentul muzical? (Știu că ai devenit elevă a Școlii Populare de Arte în același timp cu tata.)

O altă pasiune a tatălui meu este muzică populară. Se pare că și în acest domeniu l-am moștenit pe tatăl meu. Am absolvit Școala Populară de Artă București secțiunea canto muzică populară în anul 2020. Trebuie să recunosc că sunt mult mai atrasă de drift decât de domeniul muzical.

Un copil fericit.

Ești o adolescentă norocoasă – părinții te încurajează mereu să faci ceea ce îți place și la ce te pricepi mai bine. Dar nu toți copiii au această șansă. Ai un gând pe care vrei să-l transmiți acestor copii, dar și părinților și mentorilor lor? 

Adesea mi se spune că sunt un copil norocos pentru faptul că sunt susținută de către părinții mei în tot ceea ce fac și pentru asta vreau să le mulțumesc.

Cei care citesc acest interviu, atât adolescenți cât și oameni maturi, știu sau ar trebui să știe că orice om din lume are o șansă a lui, dar asta ține de fiecare individ în parte, cât de mult își dorește și cât de pasionat este.

Într-adevăr, atunci când ești încurajat și susținut de către părinți ai un avantaj. Chiar și atunci când nu ai susținere din partea părinților, ba mai mult, nu sunt de acord cu ceea ce faci, cu devotament, implicare și seriozitate poți să te dezvolți și să ajungi acolo unde ai visat.

Acesta este și cazul tatălui meu, pe care părinții lui nu l-au susținut și nici în ziua de azi nu prea sunt de acord cu ceea ce facem, pe motiv că toate resursele noastre financiare sunt direcționate către drift.

În elementul său.

Alice, tu ești deja un om mare, dar ce vrei să te faci când vei fi și mai “mare”?

Pe viitor, îmi doresc să pot face o carieră în drift, la fel ca tatăl meu, dar și în antrenorat, pentru că de un an de zile sunt alături de el în cadrul cursurilor de drift pe care el le predă, având chiar experiențe frumoase.

Cei care doresc să fie la curent cu activitatea mea și cu planurile mele de viitor pot accesa paginile mele de socializare:

Instagram: @eneioanaalice

YouTube: @Alice Ene

Facebook: @Alice Ene

 

Fotografii din arhiva personală

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *